torsdag 8 april 2010

Kapitalstarka Stockholmare på Wall Street

När går man upp före klockan sju på semestern?
Igår hände det. Hela gruppen var uppstigna och klara 06:50 amerikansk tid. Det låg då en hel del förväntan i luften. Dock var det några timmar kvar till dagens stora event, besöket på New York Stock Exchanche.
Så vi begav oss Down Town för att ta en morgonpromenad och äta frukost. Målet var ställt på nån park långt ner på Manhattan. På grund av Bobos extremt goda kartläsarkunskaper så kom vi inte dit utan hamnade till slut utanför City Hall där Kommun likt en hund som väntar på husse stod och väntade på att Michael J Fox skulle ramla ut på trappan och leta efter borgmästaren. På vägen dit passerade vi bland annat 1 Fedral Plaza där FBI håller till samt de stora domstolarna i New York.

Efter en stadig frukost och en skön promenad var det dags att gå hem och byta om. Kostymerna åkte fram och slipsar knöts. Nu var vi redo för NYSE.

Exakt 11:00 hämtade Kevin oss utanför entren till NYSE. (på Wall Street sprang vi på den kände DI-experten Bengt Göransson som undrade vad vi gjorde där, han kände igen Mr Hallström) Efter att ha gått igenom en säkerhetskontroll likande en på flyget begav vi oss upp på den före detta åskådarläktaren. Denna har varit stängd för allmänheten sedan 9/11. Speciellt inbjudna gäster kommer dock fortfarande in här. Där har man utsikt över hela det stora börsgolvet. Förutom detta stora börsgolv finns det ett som kallas the garage som ligger vägg i vägg som är nyare. Det finns också två optionsgolv där det bara handlas optioner.
Det var riktigt mäktigt att stå och titta ut över världens börscentrum.

Sedan var det dags att lämna läktaren och ta oss ner på det riktiga börsgolvet. Många av oss fick rysningar när vi kom ner på golvet. Detta är i dagsläget väldigt få förunnat att få gå ner här.

Vi besökte först Kevins bås där han jobbar tillsammans med några andra killar. Bland annat en kille som hette Micke. Han var en småfet tunnhårig man i 45-års åldern. Han sa direkt till Dynglund " IF I had your hair I would rule the world", Dynglund sög i sig berömmet.
Vi gick vidare runt på golvet och Kevin berättade om hur handlen går till. Vi var runt både i garaget och i optionsrummet.

Nu var det dags att träffa två specialister från Bank of America. De hette Scott och Troy. De jobbar med att bevaka aktier inom energisidan och sedan handla med bankens egen portfölj i dessa aktier. För det har de en limit på mellan två och tre miljader dollar. De jobbar också med att förmedla stora affärer inom de aktier som de ansvarar för.
Det var två härliga snubbar som pratade mer än Bobo och TK tillsammans. Det berättade att efter att NYSE har infört ett elektroniskt system för handel så har deras arbete förändrats en hel del. Tidigare sköttes alla affärer med papper och penna. Nu sker allt via datorn. Det har gjort att börsgolvet har börjat tömmas på folk. De sitter idag på respektive firma istället. Bank of America här minskat från 240 till 34 på två år.

Scott och Troy frågade också vad vi jobbade med. TK och Bobo svarade snabbt att de jobbar med interfacet i Swedbanks aktiehandelsklient på nätet varpå Troy började visa hur tekniken bakom deras handelssytem såg ut. TK och Bobo stod då mest och nickade. Dynglund fick ur sig att han jobbade med "information" ingen vet riktigt om vad han informerar om samt att Kommun här såg en potentiell fara och la benen på ryggen.

Sen var det dags att lämna NYSE efter en och en halv timme. Då var det 30 grader utanför och vi var klädda i kostym. Vi begav oss då direkt till tunnelbanan och åkte hem och för att byta om.
(vi tvingades dock att släcka törsten med varsin kall öl först...)

Nu bar det av till den stora gröna oas som heter Central Park för lunch, vila och solning.
Vi hittade en trevlig uteservering som hette The boathouse och låg nere vid den konstgjorda sjön i Central Park. Där satt vi några timmar i det fina vädret och filosoferade över livet.

På vägen hem från Central Park hann vi också med ett besök utanför FN-skrapan. Sen var det snabb resa hem till hotellet och ombyte igen inför kvällens middag som intogs på en riktig turistfälla i Litte Italy. Alla utom TK var med. Han kramade kudden lite tidigare än oss andra. Tidsomställningen tog hårt på honom.

Snart var vi andra dock också där och låg i våra sängar

Dagens Karlsson: Varför är klockförsäljaren alltid full, han dricker alltid ur......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar